To kommuner vil afprøve talerobot til borgerservice
ROSKILDE / AARHUS: I regeringens finanslovsaftale, som blev præsenteret tidligere på ugen, er Roskilde Kommune og Aarhus som partnerkommune indstillet til at modtage 4,6 mio. kr. til at afprøve digital talegenkendelse og hjælpe borgere, der har nedsatte muligheder for at benytte digitale værktøjer. Det oplyser Roskilde Kommune.
Størstedelen af danskerne er digitale og kommunikerer digitalt med det offentlige, men der er fortsat borgere, der har vanskeligt ved at begå sig digitalt. Samtidig bruger flere og flere mundtlige digitale assistenter som Siri og Alexa. Det skaber nye forventninger til kommunikationen med det offentlige, forklarer kommunen.
- Vi ved, at der er mange af vores borgere, der er udfordret af de mange digitale løsninger, vi har i den offentlige service og forventninger til selvbetjening. Og hvis dette projekt kan hjælpe dem, der er særligt udsatte, og give dem nogle teknologiske muligheder, som de i højere grad kan mestre, så vil det være rigtig godt, siger Claus Larsen (S), der er formand for Kultur- og Idrætsudvalget.
Roskilde har søgt om midler i den investeringsfond for nye teknologier, som regeringen, KL og Danske Regioner indgik i forbindelse med økonomiaftalen for 2020 - de såkaldte signaturprojekter. Det er disse midler, kommunen nu er indstillet til i forbindelse med regeringens finanslovsaftale for 2021.
Talerobot skal guide borgerne
Kommunen vil inden for borgerserviceområdet afprøve en digital assistent-løsning, der gennem mundtlig dialog hjælper borgere til at udføre handlinger eller finde relevante informationer og svar.
Projektets læring i forhold til anvendelse af kunstig intelligens vil både bestå i afklaring af modenheden i voicebot-teknologien på dansk og i at identificere de særligt relevante anvendelsesområder, hvor det for borgerne giver værdi at bruge tale i stedet for tekst som kommunikation med kommunerne.
Planen er, at Roskilde først gennemfører en kortlægning, hvor den tekniske modenhed skal analyseres. Herefter skal der udpeges fagområder i kommunerne, hvor teknologien er særlig relevant at anvende. Desuden inddrages borgergrupper med henblik på at få en feedback på de digitale løsninger, som udarbejdes i projektet.
Projektet forventes gennemført i perioden primo 2021 til ultimo 2022 og er forankret i Roskilde Kommune. Aarhus Kommune indgår som partner i projektet.
ak
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.